Viata in Japonia si nu numai
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Log in

I forgot my password

Latest topics
» Hello can I post this here?
Shintoisuml Icon_minitimeWed Aug 03, 2011 11:08 pm by Guest

» Волошин встретился с Навальным
Shintoisuml Icon_minitimeWed Aug 03, 2011 5:36 pm by Guest

» x-Hack hack you
Shintoisuml Icon_minitimeTue Aug 02, 2011 6:44 am by Guest

» V6’s Okada Junichi thanks fans for coming to his “SP” film premier
Shintoisuml Icon_minitimeMon Nov 01, 2010 12:19 am by matsumoto

» Miyavi announces the name of his second daughter
Shintoisuml Icon_minitimeSun Oct 31, 2010 11:38 pm by matsumoto

» AKB48 makes first appearance on MUSIC FAIR
Shintoisuml Icon_minitimeSun Oct 31, 2010 11:29 pm by matsumoto

» Takeshi Shudo, chief writer for Pokemon passes away
Shintoisuml Icon_minitimeSun Oct 31, 2010 11:27 pm by matsumoto

» AKB48’s Ohshima Yuko loves A Bathing Ape
Shintoisuml Icon_minitimeSun Oct 31, 2010 11:25 pm by matsumoto

» Aoi from Ayabie releases “Surrender Love” PV
Shintoisuml Icon_minitimeSun Oct 31, 2010 11:23 pm by matsumoto

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 138 on Thu May 27, 2021 11:43 pm
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

Affiliates
free forum
 

Shintoisuml

Go down

Shintoisuml Empty Shintoisuml

Post by matsumoto Sun Jun 13, 2010 3:43 am

I.

La inceputurile istoriei, fiecare clan (uji) avea o zeitate guvernanta, iar multitudinea acestor zeitati este referita sub numele de yaoyoroz no kami (in trad. 8 milioane de zeitati). Rugaciunile spre acesti zei, care de cele mai multe ori erau personificari ale naturii, erau inchinate direct acestora, adeptii acestei religii neobosindu-se sa construiasca altare pana in jurul secolelor III si IVen. De abia in secolul 4, cand Japonia a fost unificata sub conducerea clanului Yamato (vezi perioda Kofun), religia shintou a inceput sa-si formeze o structura ierarhica cu zei Yamato si imparatul - marele preot in frunte, iar celelalte zeitati locale in continuarea ierarhiei. Primele istorii japoneze se constituie ca eforturi de a legitimiza linia de sange a imparatului ca apartinand zeilor, amestecand mituri si legende despre zeitatile clanurilor cu mitologia Yamato. Nu s-a format nici o doctrina shintou in adevaratul sens al cuvantului pana la mijlocul perioadei Heian, cand s-a stipulat ideea ca zeii shintou erau manifestari ale zeitatilor budiste, legand astfel credintele indigene de invataturile budiste.


In timpul perioadei medievale si inceputul perioadei moderne au aparut cateva secte care propavaduiau un Shintou pur si independent. Dintre acestea, cele mai de seama sunt Ise, Yosida si Fukkon Shintou. Dupa restaurarea Meiji, guvernul a facut un efort in sustinerea acestei religii, cu scopul de a mari puterea politica a imparatului. Altarele locale si festivalele au fost readuse la viata pentru a intra in linie cu doctrina nationala. Toate acestea au disparut imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand statul si religia au devenit doua lucruri distincte, iar shintoismul a devenit doar o alta religie printre multe altele.

Astazi exista mai mult de 500 de secte shintoiste, care reclama un numar de 7.15 milioane de adepti. Practicile shintoiste sunt in stransa legatura cu practicile religioase locale si familiale. Venerarea zeitatilor recoltei, a pomilor, a animalelor si a tuturor lucrurilor apropiate de casa, ramane totusi o parte integranta a obiceiurilor locale de astazi.

credit : to google :3

II.


Şintoismul sau shinto (神道) este religia tradiţională a Japoniei şi o fostă religie de stat a acestei ţări. Fiind o religie politeistă, implică venerarea unor zei numiţi kami (神). Mulţi kami sunt divinităţi locale şi pot reprezenta spirite sau genii ale unor anumite zone geografice, însă există şi unii zei care personifică monumente sau procese naturale majore: de exemplu, Amaterasu, zeiţa soarelui , sau Muntele Fuji. Shinto este un sistem de credinţe animist. Cuvântul Shinto este format prin alăturarea a două caractere japoneze (Kanji): "神" (shin), însemnând zei sau spirite (când este singur, caracterul se citeşte kami) şi "道" (tō), însemnând drum, cale filozofică (acelaşi caracter se foloseşte în scrierea chineză pentru cuvântul Tao). Astfel, Shinto se traduce prin Calea zeilor.


După cel de-al Doilea Război Mondial, şintoismul şi-a pierdut statutul de religie de stat a Japoniei. Deşi câteva învăţături şi practici şintoiste au devenit proeminente în timpul războiului, ele nu mai sunt acum transmise generaţiilor următoare, în timp ce altele cum ar fi omikuji (ghicirea destinului) şi tradiţiile de Anul Nou persistă şi în ziua de astăzi.


Istoria timpurie
Există o mulţime de teorii privind originea strămoşilor populaţiei japoneze actuale. Majoritatea savanţilor sunt de acord că a avut loc o migrare dinspre Asia de Est (China, Coreea), Asia Centrală şi Indonezia. Cu toate acestea nu există un consens în legătură cu locul de apariţie a religiei şintoiste. Naţionaliştii susţin că şintoismul a apărut cu mult timp înainte, în timpul Erei Jomon. Alţii sunt de părere că a apărut în perioada Yayoi (300 î.Hr. - 200 d.Hr.) ca un rezultat al migraţiei populaţiilor chineze şi coreene care au adus cu ele ritualuri agricole şi ceremonii şamanice. Câţiva savanţi postulează că şintoismul, aşa cum este el înţeles astăzi, nici măcar nu a existat în acea perioadă şi că în acel context istoric era vorba mai degrabă de o simplă venerare de kami.
Primele ceremonii religioase se ţineau afară în păduri sau lângă pietre sacre (Iwakura). Nu exista nici o reprezentare a zeilor kami pentru că ei erau consideraţi puri, fără formă. După răspândirea budismului în secolul al VI-lea, s-a transmis ideea de a construi "case" pentru zei şi astfel au apărut în Japonia primele sanctuare. Despre cele mai vechi dintre acestea se crede că au fost construite la Izumo (659) şi Ise (690).
În ultimele secole î.Hr., fiecare trib avea propria grupare de zei. Cu toate acestea, odată cu creşterea puterii Regatului Yamato, în jurul secolelor al III-lea - al V-lea d.Hr., zeităţile ancestrale ale Familiei Imperiale au devenit predominante în cadrul societăţii. Rezultatul a fost mitologizarea cărţii Kojiki (Cronica faptelor antice, 712), în care se proclama că linia imperială era descendentă din însăşi zeiţa soarelui. O altă scriere japoneză antică, Nihon Shoki (Cronicile Japoniei, 720) prezintă mai obiectiv concepţiile în legătură cu urmaşii zeiţei Amaterasu.


Şintoismul ca religie de stat
Imediat după Restaurarea Meiji, şintoismul a devenit religia oficială a Japoniei, iar în 1868 îmbinarea acestuia cu budismul a fost scoasă în afara legii. În timpul acestei perioade mulţi intelectuali adepţi ai curentului kokugaku au crezut că şintoismul putea fi folosit ca un agent unificator al ţării în jurul Împăratului, în contextul în care procesul de modernizare se desfăşura la o viteză mare. Şocul psihologic al sosirii Corăbiilor Negre din Vest şi prăbuşirea ulterioară a shogunatului (1868) au convins o mare parte din populaţie că naţia trebuie să se unifice pentru a putea rezista ofensivei colonizatoare. În consecinţă, şintoismul se transformă într-o modalitate de promovare a imaginii Împăratului şi Imperiului şi este transmis în teritoriile cucerite de Japonia, Hokkaido şi Coreea.
În 1871 se formează un Minister al Divinităţilor, iar sanctuarele şintoiste sunt divizate în funcţie de pondere în douăsprezece niveluri, având în vârf Sanctuarul de la Ise (dedicat zeiţei Amaterasu, deci un simbol al legitimităţii Familiei Imperiale) şi la bază temple mai mici din diferite oraşe de o importanţă minoră. În anul următor acest minister este înlocuit cu Ministerul Religiei, însărcinat cu coordonarea acţiunii de iniţiere "shushin" (cursurile de etică).

credit to : wikipedia
matsumoto
matsumoto
Admin

Posts : 156
Join date : 2010-05-17
Age : 29
Location : Japan~Tokyo~home with .... >:]

https://japanlife.forumotion.com

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum